Mathåndtering og matsikkerhet
Barnehager som lager og/eller serverer mat er å regne som en næringsmiddelvirksomhet og må derfor melde fra til Mattilsynet om dette.
Mattilsynet fører tilsyn med at barnehagen følger næringsmiddelregelverket. Mattilsynet vil kunne komme på uanmeldt inspeksjon i barnehager. I forbindelse med klager, inspeksjoner eller meldinger kan Mattilsynet stille krav. Mattilsynet vil på inspeksjon vurdere det fysiske lokalet, innredning, materialvalg og selve mathåndteringen, om den kan gjennomføres på en hygienisk tilfredsstillende måte og om rutinene vil oppfylle kravene i regelverket.
Næringsmiddelregelverket stiller krav til at barnehagen har et levende internkontrollsystem med en oppdatert risikoanalyse og rutiner som sikrer mattryggheten for barna. Du som daglig leder er ansvarlig for å ha dette på plass.
Det er viktig at alle ansatte, også vikarer, får opplæring i rutinene for mathåndtering i barnehagen. Husk å dokumentere at rutinene blir fulgt og at dette kan legges frem ved tilsyn.
Dersom avvik oppstår skal dette meldes til daglig leder gjennom barnehagens avvikssystem
Barnehagen gjør en årlig gjennomgang for å sikre at internkontrollen fungerer slik den skal. Alle avviksmeldingene på IK-mat området gjennomgås og det skal tas stilling til om rutinene er tilfredsstillende.
Risikovurdering
Næringsmiddelregelverket stiller krav til at barnehager må gjennomføre en risikovurdering ved å kartlegge håndteringen av matvarer fra de mottas til barnehagen til de serveres til barna. Risikovurderingen skal avdekke farer eller situasjoner hvor det er ekstra sårbart at avvik oppstår. Barnehagen må skriftliggjøre disse kontrollpunktene, samt ha rutiner som minimerer risiko.
Daglig leder er ansvarlig for å sikre at barnehagen har utføret en risikovurdering og avdekt barnehagens kritiske kontrollpunkter. Risikovurderingen utføres sammen med ansatte som er involvert i mathåndteringen i barnehagen.
Rennhold kjøkken
kommer
Oppbevaring av mat og temperaturkontroll
kommer